Data analytics in infra en wegenbouw tijdens CROW infradagen

Door: QCPP  |  Datum: 05 juli 2018

Ook dit jaar was Q-Consult Progress Partners vertegenwoordigd op de CROW infradagen. De CROW infradagen is een tweejaarlijks congres, waarin de laatste ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur en wegenbouw worden gepresenteerd.

Toepassing data analytics in wegenbouw

Binnen de infra en wegenbouw doen wij veel projecten op het gebied van data analytics. Denk hierbij aan het ontwikkelen van verklarende en voorspellende modellen. Afgelopen jaar hebben wij samen met KWS en Boskalis een tweetal papers geschreven.

Onderdeel van een van deze papers is het onderzoek naar een optimaal walsproces, waarvoor wij een voorspellingsmodel hebben gebouwd. Dit model berekent het aantal keren dat je moet walsen uit kenmerken van een werk (een aan te leggen wegvak) en omstandigheden waarin het wordt aangelegd. Collega Jan Telman gaf samen met Rudi Dekkers van KWS hierover een presentatie op het congres.

“Het is altijd leuk om anderen over je werk te vertellen, al helemaal wanneer je dit samen met de klant mag doen.” aldus, Jan Telman.

Wat maakt dit onderzoek uniek?

“We konden al wel zien hoe vaak een wals over ieder stukje heeft gereden, maar een voorspellingsmodel voor dit proces is echt helemaal nieuw” aldus Rudi Dekkers, KWS. Het model voorziet de walsmachinist van goede informatie, wat zorgt voor een efficiënter proces en een beter resultaat van het wegdek.

Ben jij ook actief binnen de infra en wegenbouw en heb je vraagstukken op het gebied van data analytics. Wij helpen je graag!