Geen zintuig blijft onbenut bij Toyota

Door: QCPP  |  Datum: 20 november 2018

Door: Kiyara Venner

Een bezoek aan Toyota Deeside UK

Om 04.00 uur je bed uit, om 06.30 op Schiphol en om 08.00 lokale tijd in Manchester in de taxi op weg naar Toyota Deeside. Je moet er wat voor over hebben, maar het beloofde een bijzondere dag te worden. Vrijdag 26 oktober bracht ik samen met team industrie van QCPP een bezoek aan de Deeside engine plant van Toyota. In deze fabriek worden de hybride motors gemaakt. Elke 44 seconde komt er een hybride motor van de band rollen, een takt time die direct mijn nieuwsgierigheid wekt. How do they make it happen?

Omdat wij het belangrijk vinden om niet alleen onze klanten, maar ook onszelf te ontwikkelen, volgen wij regelmatig trainingen of brengen wij een bezoek aan een interessant bedrijf. Het Toyota Productie Systeem (TPS) is de basis geweest voor Lean, een belangrijke filosofie binnen het continu verbeteren waar wij ons in ons dagelijks werk mee bezighouden.

Via ons netwerk kregen wij de unieke kans om bij Toyota op bezoek te gaan om te zien hoe zij TPS daar in de praktijk brengen. In hoeverre verschilt Toyota Deeside UK van de Toyota fabrieken in Japan? Welke rol speelt data analytics in het bedrijf? Hoe wordt er intern gecommuniceerd met medewerkers? Wat doet Toyota op het gebied van employee engagement? En in hoeverre is Toyota Agile? Met een rugzak vol vragen stapten ik en mijn collega’s die ochtend de fabriek binnen.

Mijn eerste indruk van Toyota

De entree van de fabriek leek wel een museum. Een super schone, ruim opgezette ruimte waarin de verschillende type motors, inclusief bordje met beschrijving, met trots werden gepresenteerd. Iets anders wat direct in het oog sprong was de enorme wall waarop de health & safety, strategische doelstellingen, awards en Hoshin Summery gepresenteerd werden. Visueel management was direct zichtbaar.

Voordat wij daadwerkelijk de fabriek in gingen voor een Gemba Walk, kregen wij een presentatie van Joe Collings, senior group leader for training and development. Joe vertelde ons over de principes van TPS, de geschiedenis van Toyota, Toyota Deeside en over TPS in de praktijk. Nadat wij onszelf hadden voorzien van een veiligheidshesje, -helm, oordoppen, een zender met oortje, kregen wij een korte safety instructie. Veiligheid boven alles, dat werd al direct duidelijk.

Er volgde een indrukwekkende rondleiding in een schone fabriek met een constante temperatuur waarin letterlijk alles een vaste plek leek te hebben. Ik zag overal borden met stuurinformatie, hoorde deuntjes afgaan en zag lampjes knipperen. Alle zintuigen werden ingezet om mensen van informatie te voorzien om processen te beheersen en continu te verbeteren. Her en der waren wij getuigen van kleine slimme verbeterideeën, zoals een plakmat zodat ook zonder je voeten te vegen alles schoon blijft of schuimrubber op de luchttoevoer van machines om vuil tegen te gaan, waardoor machines langer meegaan. “Use your brains not money” is een van de uitspraken van Joe die bij mij is blijven hangen.

Wat is ons verder opgevallen bij Toyota Deeside?

Continu verbeteren is nooit klaar. Waar bedrijven in Nederland na het afronden van een Kaizen vaak niet meer naar dit onderwerp omkijken, blijft men bij Toyota elkaar voortdurend uitdagen en leggen ze de lat steeds hoger. Een 1th, 2th en 3th generation Kaizen is hen niet vreemd. Er is altijd ruimte voor verbetering.

Start aan de top. Het uitstralen van de juiste energie en gedisciplineerd voorbeeldgedrag van leidinggevenden zorgt ervoor dat het team hetzelfde doet. Lead by example. Als er vanuit Japan een auditor komt, dan begint hij bij het bureau van de leidinggevende. Is deze niet opgeruimd, dan maakt de auditor rechtsomkeer. Make it happen!

Vanaf het begin heerst er bij Toyota Deeside een duidelijke Toyota cultuur. Pas jij bij de cultuur en bij het werk? Alleen als je gestandaardiseerd kan werken, kom je door de selectieprocedure. Bij Toyota is men niet bezig met cultuurverandering, Toyota selecteert en trekt mensen aan die passen bij hun cultuur. Het neerzetten van een duidelijke cultuur en hierop mensen selecteren is hun kracht. In Nederland zijn bedrijven hier naar mijn idee vaak te voorzichtig mee.

Wat is er nodig om de next step te maken? Naar mijn idee zal Toyota in de toekomst ook voor uitdagingen komen te staan. Hoe kun je medewerkers in een omgeving van standardized work blijven (ver)binden en boeien in een wereld die snel verandert? Welke ontwikkeling in TPS zijn hiervoor nodig? De wereld verandert, dus TPS zal ook met de tijd mee moeten gaan.

Met een rugzak vol indrukken stapte ik samen met mijn collega’s ‘s avonds weer in het vliegtuig terug naar Schiphol. Het was een lange, indrukwekkende en leerzame dag. Toen ik om 22.30 uur thuiskwam kon ik maar één ding denken: lekker slapen om alles rustig op me in te laten werken.

Wil je meer weten over onze studietrip naar Toyota? Wij praten er graag een keer over verder onder het genot van een kop koffie. Houd in ieder geval onze sociale media in de gaten, want binnenkort gaan wij nog dieper in op onze lessons learned.