Lean Bouwen: een week op stap met Remko Tieman

Door: QCPP  |  Datum: 07 mei 2015

Remko Tieman leidt al jaren interessante Lean bouwprojecten binnen Q-Consult Progress Partners. Daarom besloten we hem een week te volgen. Het bleek een interessante week waarin Remko ons meenam naar 4 projecten en ons vertelde over 4 verschillende toepassingen van Lean bouwen.

Dinsdag: Lean Bouwproject ‘Volkerinfra – Vaarwegen Zuid-Holland’

We begonnen de week met een bezoek in de Brienenoordbrug. De brug is onderdeel van een onderhoudsproject van RWS dat is gegund aan een combinatie van VolkerRail, KWS en Van Oord, waarin de brug wordt schoongemaakt, gerepareerd en er service verleend word bij het draaien van de brugdelen.

Het team dat hieraan werkt is erg sterk. De afgelopen jaren is de productiviteit, de kwaliteit en de tevredenheid flink omhoog gegaan wat resulteerde in mensen die het plezierig vinden om samen te werken. Doordat het team zo goed samenwerkt zijn er nieuwe opdrachten aangetrokken. Om deze nieuwe opdrachten in 2015 te passen heeft Remko samen met collega Maruja Dûermeijer, geholpen om samen met de mensen met nieuwe ideeën te komen om tijdsverspillingen weg te nemen en productiviteit te verhogen.

In een Lean-sessie van 1 dag heeft het team hele grote verspillers omhoog weten te halen en in kaart gebracht wat de verspillers aan tijdwinst opleveren en tijd/geld kosten. Dit resulteerde uiteindelijk in een besparingspotentieel van 137 dagen in 1 jaar. Dat is nogal wat!

Woensdag: Lean Bouwproject ‘SAAone – weguitbreiding A1/A6 Diemen – Almere Havendreef’

Op woensdag bezochten we ‘Kunstwerk 50’, Europa’s langste spoorbrug bij knooppunt Muiderberg, als onderdeel van het SAAone project. SAAone is een consortium dat bestaat uit VolkerWessels, Boskalis, Hochtief en DIF. Iedereen die het komende jaar over de A1 bij de aansluiting Almere rijdt herkend dit project aan de blauwe stellages die er staan.

Hier worden gezamenlijke Lean planningssessies en Lean risico inventarisaties uitgevoerd om te zorgen dat de huidige betonnen brug binnen 100 uur (!) wordt gesloopt en dat de nieuwe stalen brug, wordt ingeschoven. En dat alles boven de A1 die deels gewoon beschikbaar blijft. Bijna een militaire operatie die volgend jaar zomer gaat plaatsvinden.

Hier is inmiddels gezamenlijk met alle bouwpartners een Lean basisplanning opgesteld waarbij boven verwachting niet op 100 uur, maar op 87 uur is uitgekomen. De volgende stap binnen dit project is de logistieke kant van zaken: zorgen dat ieders werk doorgang kan vinden en er geen stilstand ontstaat.

SAAone

Donderdag: G&S Bouw – Utiliteitsbouw aan de Amsterdamse Zuidas

Op de derde dag gaan we naar de welbekende Amsterdamse Zuidas, zo ongeveer de enige plek in Nederland waar nog kantoorpanden worden opgetrokken. Voor G&S Bouw begeleid Remko als Lean Coach alle Lean opstartbijeenkomsten, risicoanalyse en de gezamenlijke planningssessies. G&S Bouw is een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in hoogwaardige utiliteitsbouw.

Vandaag werkt Remko vooral samen met Eric Slabber, het voorbeeld van een hele goede Lean uitvoerder, aldus Remko. Eric is erg sterk in het dagelijks verbeteren met Lean: iedere dag wordt met de voormannen besproken hoe het gisteren ging en wat er vandaag nog gedaan moet worden aan klussen van gisteren. Vervolgens wordt gekeken naar de planning van vandaag en besproken wat er vandaag al gedaan kan worden om het werk van morgen goed te laten verlopen.

GS Bouw

Er heerst een sfeer waarbij mensen samen continu kleine en grotere problemen oplossen, plezier hebben in hun werk en trots zijn op elkaar en elkaars werk. Hierdoor is er een hele soepele bouw gerealiseerd waarbij dagelijkse verspillingen weggewerkt worden. Dat alles goed loopt is ook te zien aan de goede orde, netheid en veiligheid op de bouwplaats.

Vrijdag: Immega – 12 OK’s Innovatief operatie Centrum UMC Utrecht

Aan het einde van de week gaan we naar een bijzonder project in het UMC Utrecht. Hier worden op de 12 operatiekamers compleet gerenoveerd terwijl er in de rest van het gebouw blijvend zorg verleend wordt. Het is een project van bouwcombinatie Imtech, MedicomZes en Van Galen.

InMega

Remko begeleidt hier bij het in elkaar schuiven van 3 fasen van het project. Dit moet zo gebeuren dat de doorlooptijd zo kort mogelijk wordt. Om dit te realiseren wordt de bouw van 1 operatiekamer Lean gepland met alle bouwpartners, zodat hierna de andere 11 kamers soepel kunnen volgen. Hierna wordt in twee aanvullende sessie het gehele project uitgepland en geoptimaliseerd.

Lean bouwen draait volgens Remko niet alleen om doorlooptijdverkorting, maar vooral om beter communiceren en samenwerken, zoals dit bij dit project erg nodig is. Met duidelijke communicatie en goede samenwerking zijn echte besparingen te realiseren.