In ontwerpfase bouwproces nog veel winst te halen met Lean

Door: QCPP  |  Datum: 05 september 2013

Bron: Cobouw

Lean bouwen. Prachtig. Nog meer winst valt te behalen door ook lean te ontwerpen. Schelte Brandsma verbaast zich hoe zelfs partners weinig oog hebben voor het gemeenschappelijk bouwbelang.

Ter wille van de snelheid kunnen bouwers het beste de welstandscommissie betrekken bij het ontwerpproces. Belemmerd door vergaderschema’s raken de aannemers zo maar een paar weken kwijt.

Onderzoeker Schelte Brandsma (1990) van de Universiteit Twente viel van de ene verbazing in de andere. Fris van de lever begon hij, op verzoek van Volker Wessels, aan een speurtocht om het toch al pientere woningconcept PlusWonen nog slimmer te maken. Niet door te kijken naar het bouwen zelf, maar meer aan de voorkant, aan de ontwerpzijde.

“Eerst ben ik veel gaan inlezen. Ik studeer technische bedrijfskunde, heb geen bouwkundige ervaring. Wat is het bouwproces? Waar treden de verspillingen op? Met veel partijen heb ik gesproken, vijftien stuks. Van de kozijnenleverancier en de architect tot de uitvoerder.”

Brandsma ontdekte dat in de schakels van het bouwproces heel verschillend gedacht wordt over het thema lean. De een wilde liever niet praten, de ander raakte enthousiast. Hoe alle neuzen dezelfde kant op te krijgen?

Brandsma werd bij zijn studie, goed voor zijn bachelor, begeleid door Bram Kreunen (1976) van Volker Wessels en Remko Tieman (1976) van bureau Q-Consult Progress Partners.

“Zie Q-Consult Progress Partners als een ontwikkelfabriek. We werken graag mee aan dit soort onderzoek, zien dat als een investering. Volker Wessels lukt het met PlusWonen niet om de volledige omslag naar lean te maken en daar kunnen wij bij helpen.”

Verder lezen? Klik hier voor het hele artikel.