Overlegtijd reduceren met behulp van zes smileys!

Door: QCPP  |  Datum: 29 augustus 2018

Voor veel mensen is de zomer een tijd om weer op te laden. Na een jaar van rennen, springen, vliegen, vallen opstaan en weer doorgaan, het uitgelezen moment om uit te rusten, om vervolgens met hernieuwde energie weer aan het werk te gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze energie ook na de zomer vasthoudt? Maak energie bespreekbaar!

Sinds dit jaar zijn wij bij een aantal relaties begonnen met het implementeren van de energiemeter. De energiemeter is een A4-tje met zes smileys erop. Elke smiley staat voor een bepaald energieniveau. De energiemeter kan op verschillende momenten gebruikt worden, bijvoorbeeld bij de start of aan het eind van de dag, maar vaak wordt deze ingezet in het begin en/of aan het eind van een overleg.

Ons energiepijl is belangrijk: hoe meer energie we hebben, hoe beter we ons voelen, hoe meer we kunnen doen en hoe sneller we dit doen. Energie is dus een belangrijke graadmeter voor productiviteit.

Vergadercultuur

Het doel van de energiemeter is om je energieniveau bespreekbaar te maken. We kennen allemaal wel de overleggen, waarbij een groot deel halverwege afdwaalt; naar buiten zit te kijken of ondertussen e-mails aan het versturen is. Ook overleggen die niet goed zijn voorbereid of waarvan de acties niet worden opgevolgd, zijn overleggen waarin de energie vaak ontbreekt. Als je geen energie krijgt van het overleg, dan is de motivatie om acties op te volgen vaak minder, is het volgende overleg niet goed voorbereid en zo houdt een vergadercultuur zich in stand.

Efficiënt overleggen

De energiemeter is niet bedoeld om iedereen stuiterend een overleg uit te laten lopen. Puur en alleen het bespreken van ieders energieniveau, helpt het proces van overleggen te verbeteren en de overlegtijd te reduceren. Onze energie bepaalt immers de snelheid en het gemak waarmee we dingen doen. Daarnaast stimuleert de energiemeter ook om kritisch naar jezelf te kijken. Waar krijg ik energie van? Medewerkers leren op die manier steeds beter op welke manier zij zelf prettig (samen)werken/overleggen. Bijkomend voordeel hiervan is dat men elkaar beter leert kennen, wat zorgt voor meer begrip.

Dit alles draagt bij aan een prettigere en effectievere samenwerking en een hogere productiviteit. Relaties waarbij wij de energiemeter reeds in hebben gevoerd reageren positief. “Het is eigenlijk zo simpel, zes smileys op een A4, maar toch is het effect groot. In het begin waren mijn collega’s en ik best sceptisch, praten over gevoel zit niet echt in onze bedrijfscultuur. Maar nu we merken dat de overleggen echt efficiënter verlopen dan voorheen, krijgen we er lol in.”, aldus een manager operations binnen de petrochemie.

Let op! Het is niet de bedoeling dat de helft van het overleg wordt besteed aan de energiemeter. Houd het daarom efficiënt. Laat iedereen zijn smiley aanwijzen en in 1 korte zin toelichten. Komen er belangrijke thema’s uit voor het team, plan hiervoor dan een los overleg op een later moment.

Wil jij ook aan de slag met onze energiemeter? Download hem hier of neem contact met ons op voor meer informatie.

Energiemeter QCPP format