QCPP krijgt innovatie in beweging door samenwerking, vrijheid en fun

Door: QCPP  |  Datum: 03 november 2017

Zes maanden geleden begonnen wij samen met onze klant Eska aan een nieuw project “Eska over 10 jaar”. Het doel van dit project: medewerkers laten nadenken over de toekomst van de organisatie en hun rol daarin. “We willen bewustwording, enthousiasme en betrokkenheid creëren, zodat de organisatie in beweging komt” aldus Rienk Jan van der Kooij, CEO van Eska. Daar wisten wij wel raad mee.

We bedachten een interne competitie, waarbij 4 multidisciplinaire teams gevraagd werd een beeld te vormen van de fabriek van de toekomst. Een gewaagd project, want voor een organisatie die van oudsher gewend is overwegend top-down beslissingen te nemen, was dit een hele ommekeer. Maar wie niet waagt, wie niet wint!

Na een succesvolle kick-off zijn de teams de aan slag gegaan met brainstormen, onderzoeken, uitwerken en het visualiseren van hun ideeën voor de toekomst. “Het toenemende enthousiasme bij de teams en de grote belangstelling van medewerkers en ook externe partijen deed ons beseffen ‘we zijn echt met iets bijzonders bezig’”, aldus Rienk Jan.

Award bijeenkomst Eska over 10 jaar

Dinsdag 31 oktober was het dan eindelijk zover. De onthulling van de ideeën van de teams tijdens de award uitreiking. De kers op de taart, of in dit geval de sprinkhaan op het broodje. Want zelfs de hapjes hadden een futuristisch tintje.

In een geweldige setting met een professionele jury en voor een publiek van honderd man, bestaande uit collega’s en externe gasten, presenteerden Team Klouk, Eska to the future, Just Eska en Eska Nxt hun toekomstvisie voor Eska.

Hoe kies je uit al die prachtige ideeën één winnaar? Dat viel nog niet mee voor de jury. De uiteindelijke winnaar was team Just Eska, die een gelikte en samenhangende presentatie gaf waarin de klant centraal stond. “Ook in 2027 is Eska nergens zonder haar klanten’’, is de uitleg van het team.

“Wie had dit 6 maanden geleden kunnen bedenken?” zegt Rienk Jan met een glimlach op zijn gezicht. “Ik ben overweldigd door de creativiteit. En daar gaat het nu om. Straks gaat het om een andere vraag: hoe reëel zijn de ideeën en wat levert het ons op? Maar we hebben nu in elk geval één groot voordeel: de concurrentie doet zoiets als dit niet.’’

Ook de teams zijn enthousiast over het project: “We hebben in dit project samengewerkt met mensen waarmee we nog nooit eerder hebben samengewerkt. Het samenwerken met mensen van verschillende leeftijden, verschillende afdelingen en niveaus heeft een hoop energie gegeven en geleid tot mooie ideeën.”

Hoe nu verder?

We hebben met dit project de kracht laten zien van de collectieve intelligentie. Creativiteit, vrijheid en plezier stonden centraal. Niets was fout. Hiermee hebben we een mooie voedingsbron weten te creëren die als basis gaat dienen voor de innovatiekalender van Eska. De award uitreiking was een mooi hoogtepunt, maar betekent zeker niet het einde van dit project. Wij gaan verder! De medewerkers stimuleren en de ruimte geven om mee te denken is één, maar de kracht en het  onderscheidend vermogen zit in het opvolgen van deze ideeën.

In de media

Benieuwd wat andere media over deze bijzondere dag schreven? Lees hier het artikel in Dagblad van het Noorden. 

Lees hier het artikel “Great ideas by working together” door Eska

Lees hier over de start van het project in het VNP jaarverslag 2016

The overall winner: team Just Eska. “Collaborating with colleagues from other departments was one of the best parts from this project” pic.twitter.com/n6p4es4Y9P