QCPP verzorgt workshop “functioneel specificeren in de Automotive” voor 60 studenten van Fontys Automotive

Door: QCPP  |  Datum: 17 november 2016

Jong geleerd is oud gedaan en daarom vinden wij het belangrijk om onze kennis en ervaring te delen met studenten. Zo’n 60 vierdejaars studenten Automotive van de Fontys Hogeschool hebben maandag 31 oktober deelgenomen aan onze workshop “functioneel specificeren in de Automotive”, waarin we de focus verleggen van product naar proces. Deze workshop diende als aftrap voor een nieuwe module die zij de komende tijd zullen volgen.

Aan ons de taak hen te prikkelen met nieuwe kennis en ervaringen uit de praktijk en hen te leren hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat. Wat is de Voice of the Customer, en hoe ontwikkelen we een nieuw product met behulp van Quality Function Deployment (QFD)? QFD is een methode om klantenwensen en marktvragen te vertalen naar ontwerpeisen. Deze methode past binnen de Lean filosofie en is bedoeld om de klantwensen centraal te zetten in de organisatie.

Aan de hand van een casus zijn we samen met de studenten aan de slag gegaan om een fictief nieuw dashboard te ontwikkelen voor VOLVO cars. Zelfsturende auto’s zullen in de toekomst de functie van het dashboard veranderen. Wat betekent dit vanuit klantperspectief? Aan de studenten de taak om na te denken waar een specifiek onderdeel van het dashboard aan zou moeten voldoen, bekeken vanuit alle stakeholders (bestuurder, bijrijder, inkoper, monteur, productiemanager, enzovoort). Hoe vertaal je de Voice of the Customer naar functies en vervolgens naar technische specificaties, zoals tijd, geld, duurzaamheid, materiaal en afmeting? Een leuke en leerzame uitdaging.

Op de vraag hoe is het om voor een groep studenten te staan antwoorden onze twee consultants: “Het is goed om onze praktische kennis te kunnen delen met nieuwe aanstormende talenten. Het geeft enorm veel energie en ze dagen ons uit om weer eens op een andere manier naar ons werk te kijken”.

Wij wensen alle studenten veel succes tijdens deze intensieve manufacturing course!

Fontys automotive workshop