Ben ik een fatsoenlijke letselschadebehandelaar? Daar gaat het uiteindelijk om in de GBL!

In november organiseerde Q-Consult Progress Partners de GBL speelmaand. Een maand lang hebben circa 20 professionals uit de letselschadebranche de GBL Challenge gespeeld. De spelers maakten hierbij kans op de titel beste vakvrouw- of man van de letselschadebranche. Wij spraken met deelnemers Rene van der Kooij van Van Ameyde en Gerarda Stoker van Ansvar Idea over hun ervaringen met de GBL Challenge.

De GBL Challenge is een online simulatiegame waarin verschillende letselschadecases behandeld moeten worden. “Toen ik voor het eerst over de GBL Challenge hoorde, dacht ik dat ik ergens naartoe moest voor een quiz over de GBL. Maar het bleek een online game te zijn die ik vanaf mijn werkplek kon spelen. De game is niet alleen leuk om te spelen, het is ook een serieus goede game met sterke cases”, aldus Rene van der Kooij.

Net als in praktijk ligt de werkdruk in de challenge behoorlijk hoog en moeten verschillende cases tegelijkertijd worden behandeld. In de loop van de game gaat het tempo waarin de cases elkaar opvolgen steeds verder omhoog. Gerarda Stoker speelde de game samen met een collega. “De eerste keer dat we speelden ging het heel snel, we hadden bijna geen tijd om de tekst te lezen en na te denken welke zaak we nu ook alweer precies voor ons hadden. De tweede keer hebben we ons eerst voorbereid door op een kladje de namen van de slachtoffers op te schrijven met wat steekwoorden erbij. Net als in een echt dossier helpt je dat om sneller te schakelen.” Ook Rene was verrast door het tempo waarin de cases elkaar opvolgden. “In het begin duurt het even voordat er een nieuwe case verschijnt, toen dacht ik, dit wordt een eitje, maar dat bleek al snel wat overmoedig. Ik had de GBL uitgeprint en het bijna 70 pagina’s tellende document op mijn bureau gelegd, maar de werkdruk nam zodanig toe dat ik er niet aan toe kwam om hem te raadplegen. De game toetst je niet op je woordelijke kennis van de GBL, de geest van die code komt wel goed terug. Het is belangrijk dat wel van tevoren nog eens tot je te nemen.”

De game bestaat uit 8 realistische cases die je ook in de praktijk regelmatig voorbij ziet komen. “Je kan merken dat de cases zijn gemaakt door letselschadespecialisten. Wij behandelen veel WAM slachtoffers, dus de zaken van de fietser en de ZZP’er sloten goed aan bij onze praktijk.”

In de challenge zit een aantal hulplijnen, zoals het inschakelen van een schaderegelaar of een arbeidsdeskundige. Rene behandelt zelf geen cases met zwaar letsel. “Ik was in het begin daardoor best scheutig met hulp inschakelen, tot ik op een gegeven moment, toen het echt nodig was, geen hulp meer in kon schakelen. Dan leer je wel om daar dus wat selectiever mee om te gaan.”

De game gaat, net als de GBL, uit van een proactieve houding. Rene: “Ik heb geleerd dat je toch wat beter moet kijken wat het slachtoffer wil in plaats van te handelen volgens vaste patronen. Op een gegeven moment kreeg ik extra punten met de opmerking dat ik nu echt met het slachtoffer meedacht. Dat doet je dan wel beseffen dat dezelfde werkwijze niet altijd voor iedereen het beste is en dat je dus misschien wat minder op de automatische piloot moet werken.”

Op de vraag of ze de game zouden aanraden aan anderen, antwoordt Gerarda: “Jazeker, het is een goede tool om bewust met de GBL bezig te zijn en het slachtoffer centraal te zetten. Dit proberen we in de praktijk natuurlijk ook zoveel mogelijk te doen, maar de game helpt om er op een speelse manier weer even bij stil te staan.” Rene: “Ik denk dat het niet alleen leuk is voor mensen die al een tijdje meelopen, maar ook voor mensen die pas net actief zijn in de letselbranche. Voor hen zou dit ook echt heel leerzaam kunnen zijn.”

Aan het eind van de game krijgen de spelers een score op de onderdelen ‘fatsoenlijk’, ‘eerlijk’ en ‘snel’. “Je merkt dat je de scores kunt beïnvloeden als je net wat andere accenten legt,” merkte Rene. Gerarda: “Het gaf me voldoening dat ik goed scoorde op ‘fatsoenlijk’ schade behandelen. Uiteindelijk gaat het daar in de GBL natuurlijk om, dat we fatsoenlijk zijn naar elkaar.”

In maart 2017 organiseert Q-Consult Progress Partners een nieuwe speelmaand. U hoeft echter niet te wachten tot maart. De game kan ook met groepen gespeeld worden, bijvoorbeeld met een afdeling. Informeer naar de mogelijkheden bij Arjan Loonstra: arjan.loonstra@qconsult.nl