Lean en Agile bij Canon Production Printing

“Bijna iedereen dacht: dat waait wel weer over”

Er wordt niet voor niets gesproken over de Agile en Lean-filosofie. Het is niet alleen een gereedschapskoffer waar je een bepaalde tool uithaalt en dan komt het wel goed. Canon Production Printing beseft dat maar al te goed. Om hun doel te bereiken, wilde Canon Production Printing integraal de werkwijzen veranderen, niet alleen qua werkmethodes maar juist ook op het vlak van organisatie, cultuur en gedrag. Na een intensief traject blijft de continu verbeterwind nu wel waaien…

Waarom Lean en Agile?

Om een stap te zetten naar efficiënter werken en een hoger niveau van continu verbeteren, is het FLOW-traject gestart. In het begin is het als een project aangepakt, maar langzaam is het onderdeel van de reguliere organisatie geworden. Canon Production Printing machineproductie in Venlo is een high-mix low-volume productieconcept. Geavanceerde digitale printers worden geassembleerd in meerdere fabrieken. Het is de moederfabriek voor andere locaties zoals Poing, Penang en Vancouver. Een fabriek en organisatie om trots op te zijn. Vanuit Europa kan Canon Production Printing concurreren met andere locaties. Om fit te zijn voor de toekomst moet de plant een manufacturingklimaat uitstralen dat zorgt voor nieuwe investeringen en nieuwe productlijnen.

”Zorg dat je de Agile Lean journey kunt uitdrukken in voortgangsindicatoren.”

Hoe Agile en Lean was Canon Production Printing?

Veelzeggend waren de reacties van operators en engineers in de eerste werksessies aan het begin van 2011. Medewerkers gaven aan dat ze eigenlijk de inhoud van Lean wel kenden en dat ze bij Canon Production Printing of een andere werkgever “het allemaal al eens eerder hadden meegemaakt”. Maar dat ze hopen (en eerlijk gezegd niet verwachten) dat het echt verandering in de werkwijze teweegbrengt. Op gebied van Agile was minder ervaring aanwezig.

Nu weten medewerkers niet beter dan dat ze met collega’s staand vergaderen, samen in een ochtendoverleg problemen oplossen, kaizen-events met medewerkers uit verschillende disciplines uitvoeren en elke dag op elk moment hoog bezoek kunnen ontvangen, zonder een opruim-crash-actie te hoeven houden.

Directen en indirecten

Op regelmatige basis houden het hoger management van Canon Production Printing en moederconcern Canon Gemba-visits. Belangrijk is dat ze de organisatieontwikkeling zien. ‘Focus on many small steps…’

We hebben verschillende waves doorlopen, zoals Lay-out, kitting, 5S, Visual performance, daily meetings, kaizen en continuous improvement. Dit heeft geleid tot een betere samenwerking tussen directen en ondersteunende afdelingen, flinke oppervlaktevermindering, productiviteitwinsten, hoger kwaliteitsniveau en een ordelijke en nette fabriek én kantoren. Belangrijk is dat het standhoudt doordat medewerkers zelf met honderden kleine en grotere verbeteringen kosten omlaag brengen en processen versnellen. In dit traject is Lean en Agile samengebracht tot een Canon Production Printing eigen verbeterstrategie.

Geen makkelijke weg

Het is niet altijd een makkelijke weg geweest. De Operations Manager Assembly noemt het traject een barre tocht van weerstanden overwinnen en vasthouden aan afspraken, vooral als de waan van de dag de kop op steekt. De Lean en Agile-filosofie is nu breder in de organisatie geland, vele directen maar vooral ook indirecten nemen nu zelf initiatief om naar een Lean en Agile way of life te gaan… stap voor stap!

Operations Manager Assembly: “Leagile is een veranderproces dat leidt tot een nieuwe way of life gebaseerd op resultaatgerichtheid, motivatie en great place to work. Dit realiseren we door gebruik te maken van tooling, het wijzigen van de organisatie. Daarbij is het primaire proces leidend. De rest van de organisatie is ondersteunend. Vooral het veranderen van gedrag en cultuur kost bloed zweet en tranen.”