Procesbeheersing

Heeft jouw organisatie last van onstabiele processen, maar weet je niet goed waardoor de variatie wordt veroorzaakt? Of heb je te weinig zicht op hoe de processen in jouw organisatie lopen en lukt het niet deze processen te sturen? It’s time to take control. Procesbeheersing zorgt ervoor dat je processen inzichtelijk worden en helpt je bij het monitoren en sturen op interne en externe normen.

Procesbeheersing en procesoptimalisatie gaan vaak hand in hand. Per slot van rekening kan je pas optimaliseren als je proces beheersbaar is. Een geoptimaliseerd proces wil je ook optimaal houden. Als wij het hebben over procesbeheersing dan focussen wij meer op de beheersing van technische processen. Procesoptimalisatie gaat verder in op organisatiesturing en KPI deployment.

Beheersing van technische processen

Statistical process control (SPC) is een methode waarbij we aan de hand van statistische technieken kijken naar processen, om deze zo optimaal en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Samen kijken we welke variabelen er allemaal van invloed zijn op het proces en hoe we deze kunnen meten. Door het regelmatig uitvoeren van metingen worden afwijkingen opgespoord. Wij maken deze resultaten voor je inzichtelijk aan de hand van control charts en vertalen deze naar advies en concrete acties. Control charts geven weer wanneer de variatie binnen de marge is en wanneer deze buiten de marge valt en dus een out of control situatie aangeeft. Samen stellen we een out of control actionplan op; een beslisboom die medewerkers helpt te achterhalen wat de oorzaak van de out of control situatie is.

Real-time dashboards

Samen met de klant en onze partner Q-Performance ontwikkelen wij real time dashboards, denk hierbij aan performance dashboards, storingsdashboards, en out of control action plan melders. Deze dashboards geven de mensen op de vloer real time inzicht in het proces, hun eigen handelen en het resultaat daarvan. Op die manier ligt de controle bij de medewerkers zelf en kan er direct worden bijgestuurd, waar nodig.

Het dashboard maakt het mogelijk om shifts met elkaar te vergelijken en is een communicatiemiddel om de knelpunten in het proces en de organisatie aan te kaarten bij de leiding en aangrenzende- en ondersteunende afdelingen.

Deze dashboards dragen bij aan een performancecultuur, waardoor structureel betere machineresultaten worden gerealiseerd. De vorm waarin deze worden ingericht bepalen we in overleg met jou en is afhankelijk van de gewenste te presenteren informatie. Hierdoor is er een grote flexibiliteit in de vorm en inhoud van de dashboards mogelijk. Meer informatie, kijk op www.qperformance.nl

Sturen op doelstellingen

Wij ontwikkelen niet alleen dashboards die machines monitoren, maar ook dashboards waarin zichtbaar wordt hoe organisaties scoren op de belangrijkste doelstellingen. Een voorbeeld van zo’n dashboard is Q-Control. Deze tool monitort de voortgang op vooraf gedefinieerde doelstellingen. Deze tool is specifiek ontwikkeld voor de letselschadebranche. Meer weten over Q-Control, bekijk dan onze casestudy.